zondag 14 juni 2009

0.8: Riolering

Ik hoop dat het niet saai begint te worden, maar wederom komt de gemeente Otwock haar belofte na! De waterleiding, die beloofd was voor eind 2008, lag er half december al. Riolering werd toegezegd voor eind juni... en zie:





Op de laatste foto is goed te zien wat voor natte kliederzooi het wordt na een paar fikse buien. Ik heb hierover gesproken met meneer Hałaczkiewicz, directeur van de Afdeling Openbare Werken van de gemeente Otwock. De gemeente is zich ervan bewust dat waterafvoer hier wat lastig is en inderdaad, de aanleg van de op de plattegrond geplande sloot kan hier verlichting brengen. Wanneer de sloot precies aangelegd wordt, kon hij niet vertellen, maar als ik zo vriendelijk wilde zijn een schriftelijk verzoek in te dienen, liefst samen met een aantal andere (toekomstige) bewoners, dan was de kans groot dat hij de benodigde handtekeningen en stempels versneld kon verzamelen.

Nu hoop ik dat de goede man niet bedoelde dat er naast een brief nog iets anders in die enveloppe moet zitten...

zondag 7 juni 2009

0.7: Toestemming inrit / Sloot?

Het volgende document uit Otwock is binnen, een vertaling is wederom beschikbaar via de link rechts van deze tekst. Wat wordt ons in het document medegedeeld? Welnu: De gemeente Otwock heeft verklaard akkoord te zijn met ons voornemen een inrit aan te leggen op onze kavel. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden vastgesteld waar deze inrit aan moet voldoen. Zo is het volgens de eerste voorwaarde verboden een inrit aan te leggen die te smal is om er overheen te rijden, stelt de derde voorwaarde dat we het regenwater niet naar de kavel van de buurman mogen afvoeren en (het belangrijkste van alles) dient het bouwplan van de inrit nog voor akkoord voorgelegd te worden aan de Districtsingenieur voor Verkeer en is een aparte vergunning nodig (naast de bouwvergunning!) voor de feitelijke aanleg omdat dat volgens de wetgever niet lukt zonder de openbare weg te blokkeren.

Juist.

Zondag 24 mei was ik in Otwock, waar ik een goed gesprek heb gehad met onze toekomstige overbuurman. De man is nagenoeg klaar met zijn huis en als ik me niet vergis, woont hij er zelfs al. De brandende vraag was natuurlijk: hoe zit het met de grond? Net zo hopeloos als onze kavel?

Ja, de grondvoorwaarden waren inderdaad moeilijk, zeker ook omdat zijn bodemonderzoek (net als het onze) werd uitgevoerd in februari, de natste maand van het jaar. Ook zijn rapport, welke ik in bruikleen heb gekregen, wees op een grondwaterniveau van 15 tot 25 centimeter onder de oppervlakte, repte over verschillende grondsoorten maar liet tegelijkertijd ook veel meer ruimte open voor optimisme. Volgens de conclusies en aanbevelingen diende een huis gebouwd te worden op een funderingsplaat en dient, als het enigszins mogelijk is, de grond wat opgehoogd te worden.

Deze tekst kwam mij bekend voor, dus ik ben thuis maar eens nauwkeurig gaan vergelijken... en warempel - in ons bodemonderzoek staan zowaar dezelfde aanbevelingen geformuleerd. Ik krijg dus meer en meer het idee dat de constructeur lichtelijk overdrijft en begin ook te twijfelen aan het nut van een tweede bodemonderzoek. De expertise van de overbuurman ziet er niet meer of minder professioneel uit dan die van ons. Wellicht toch tijd om een andere constructeur te zoeken? Immers: als een andere constructeur wél bereid blijkt een huis te bouwen op deze kavel, draagt hij hier volgens de Poolse wet, samen met de architect en de bouwopzichter, ook de verantwoordelijkheid voor.

Naast gedetailleerde informatie over zijn kavel wist de overbuurman mij nog iets zeer interessants te vertellen. Vreemd genoeg was het mij nog niet eens opgevallen dat kavel 260-79 een wat vreemde vorm heeft (zie onderstaande foto, klik op de foto voor een vergroting). Voor het gemak heb ik de bewuste kavel gemarkeerd met groene lijnen. Onze kavel (260-122) is met gele lijnen gemarkeerd. En zie: de kavels 260-84 t/m 260-88 eindigen netjes aan de straatkant (dikkere grijze lijn) terwijl de kavels 260-76 t/m 260-78 van de straat gescheiden zijn door een... sloot. Herstel: een toekomstige sloot.


Het lijkt er dus op dat een groot deel van ons grondwaterprobleem ook in de nabije of wat minder nabije toekomst opgelost wordt. Zodra deze sloot wordt aangelegd, wordt immers een groot deel van het grondwater weggetrokken en afgevoerd naar een meer ergens verderop. Ik ben dan ook benieuwd wanneer deze sloot aangelegd gaat worden. Als dit bijv. gepland is voor volgend jaar, kan het verstandig zijn even te wachten met de bouw van het huis omdat de situatie op de kavel dan drastisch verandert (vanzelfsprekend in ons voordeel). Dit moet ik dus uitzoeken en ik wil een poging ondernemen dit deze week te doen.

Tenslotte is ook Pan Piotr, waar ik het in mijn vorige bijdrage over had, vorig weekeinde op bezoek geweest. We hebben het kort over de bouwplannen gehad. Ook hij was verrast over de suggestie van de constructeur om enkel op palen te bouwen. Het was echter bovenal een gezellig weerzien en zoals verwacht hebben we de garantie gekregen dat we op zijn hulp kunnen rekenen.