woensdag 30 april 2014

2.19 / 3.1: Staal, hout en geen hijskraan

Afgelopen zondag schreef ik over de stalen plaatjes die verankerd zitten in het beton en waar stalen balken op komen te liggen. Deze stalen balken zouden gisteren geleverd worden (toegezegd). Toen ik 's avonds de aannemer belde om te vragen of hij schroeven had gekocht (deze moeten door een lasser op de balken worden geplaatst) meldde hij mij dat de balken helemaal niet geleverd zijn. Meteen gebeld, ja sorry, niet gered, de balken worden morgenochtend met de eerste rit geleverd. Tegen een uur of 9 heb je ze.




Om 9 uur stond de lasser dus klaar, maar er waren geen balken. Gebeld. Ja, we zijn nog aan het laden, we rijden zometeen aan. De lasser vertrok naar een andere klus: bel maar als de balken er zijn. De balken waren er om 11 uur. De lasser was een half uur later terug en had zijn klus in amper 3 kwartier klaar. Komt het hout dan tenminste wél op tijd? Ja, absoluut, ik garandeer je dat het hout om 13 uur geleverd wordt. Mooi zo, want dan heeft de aannemer tenminste nog voldoende tijd om de nodige houten elementen te monteren op de stalen balken, waarna de hijskraan... Het hout kwam... om 17 uur. Hijskraan afgebeld (die komt nu morgenochtend). Ondertussen heeft de aannemer wel nog wat muurtjes afgemaakt (we hebben nu een apart toilet en een aparte stookkamer!).





Ik heb mensen wel eens horen zeggen dat je met Polen geen afspraken kunt maken. Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit last van gehad, tot vandaag dus. Voor mijn gevoel heeft de groothandel een totaal gebrek aan respect getoond voor zowel mijn tijd als die van de aannemer (op een gegeven moment was er écht niets meer te doen).

Met de tekst van vandaag gaan we een nieuw deel van de bouw in. De muren staan (behalve 2 muren op de bovenverdieping waar we nog eens kritisch naar gaan kijken of dat niet anders / beter kan) en dus beginnen we nu met de houtconstructie voor het dak.


zondag 27 april 2014

2.18: Stempels te koop :)

Weer 3 werkdagen verder.

Gisteren heeft het in de regio Warschau nagenoeg de hele dag geregend, waardoor de aannemer besloot beneden een scheidingsmuur aan te leggen. Dan heb je tenminste een uhh... vloer boven je hoofd. De contouren van ons toekomstige toilet zijn hierdoor zichtbaar geworden. Daarnaast ziet alles er opeens een stuk ruimer uit omdat een groot aantal stempels is weggehaald (het beton is nu voldoende uitgehard). In de garage, stookkamer en het toilet staat geen enkele stempel meer en is de (ruwe) verdiepingsvloer te zien.





Op de bovenverdieping is verder gewerkt aan de muren van de zijkanten van het huis. Boven de ramen is wederom een latij aangelegd (de bekisting is er nog) welke als geheel verbonden is aan de vloer van de bovenverdieping. Op vier punten is deze latij voorzien van een...

Tja... en zie er dan maar een Nederlands woord voor te verzinnen. In het Pools heten ze marki stalowe. Een stalen plaatje van 6 millimeter dik, met 4 pinnen verankerd in beton, welke dient als basis voor twee grote stalen balken die volgende week zullen worden geplaatst. Deze balken zijn op hun beurt weer een deel van de te bouwen dakconstructie.




 

Zeer binnenkort bereiken we het punt waarop ik begrotingspositie 3.1 (muren, verdiepingsvloer, schoorstenen, trap) kan afsluiten. Ondertussen is ook de aanvraag voor de tweede tranche door de bank in behandeling genomen.

Oh, nog iets: wanneer je op niveau (ca.) +5.20 zit, heb je een goed uitzicht. Zie bovenstaande foto.

zaterdag 26 april 2014

8.1: Chałupko Design

Moet je bij de bouw van een huis gebruik maken van de diensten van een binnenhuisarchitect(e)?

Iedereen die een huis bouwt, moet een antwoord vinden op deze vraag. Een binnenhuisarchitecte (ik laat de haakjes maar weg, ik heb nog geen mannelijk "exemplaar" gevonden) is niet goedkoop en bovendien laat de kwaliteit vaak ernstig te wensen over. Van vier personen wist ik dat ze bij de koop van een huis of flat of de bouw van een huis gebruik gemaakt hebben van de diensten van een binnenhuisarchitecte. Van deze vier personen wisten drie mij te vertellen dat hun ervaringen zeer teleurstellend waren. Ze konden mij hun binnenhuisarchitecte absoluut niet aanbevelen.

Om architect te worden, moet je een universitaire opleiding gedaan hebben, slagen voor een staatsexamen en ingeschreven zijn bij een beroepsorganisatie. Dit zijn zware procedures die er voor zorgen dat het koren van het kaf gescheiden wordt. Om binnenhuisarchitect te worden, moet je... tja... visitekaartjes bestellen. Dit heeft logischerwijs tot gevolg dat er een hoop binnenhuisarchitecten rondlopen die geen benul hebben van wat er allemaal bij een dergelijke functie komt kijken.

Ik heb reeds vroeg in het bouwproces besloten een binnenhuisarchitecte "in de arm te nemen". De afwerking van een huis is een zeer complex proces (complexer dan de bouw die nu aan de gang is) en ik ben van mening dat het een zeer goed idee is als iemand met kennis van zaken dit kan coördineren, uiteraard rekening houdend met onze wensen. Omdat de laatste van de hierboven genoemde vier personen wél zeer positief was over haar binnenhuisarchitecte, zijn we vandaag samen op bezoek geweest bij pani Aneta Chałupko voor een kennismaking en een eerste verkenning.

De "klik" was er snel. Ik verwacht dat dit eerste gesprek dan ook zeker een vervolg gaat krijgen. Op dit moment moeten we eerst wat zaken op een rij zetten. Voor hoeveel ruimtes willen we een project laten maken? Voor bijv. de garage hebben we vanzelfsprekend geen project nodig. Welke ruimtes kunnen we nog meer schrappen? Als we teveel ruimtes schrappen, gaat de prijs per vierkante meter omhoog - logisch: een project maken voor 80 vierkante meter is niet tweemaal zoveel werk als een project voor 40 vierkante meter. Welke stijlen vinden we mooi? Wat willen we veranderen aan de indeling?

Veel vragen en vooral... veel huiswerk - en dat is goed, want dat betekent dat de binnenhuisarchitecte goed luistert naar onze wensen en niet zelf een plan trekt en dat aan ons opdringt.

Wordt dus zeker vervolgd.

woensdag 23 april 2014

2.17: Toch geen katapult

Vanwege het lange weekeinde is er sinds mijn laatste inspectie vanzelfsprekend niet enorm veel gebeurd. Vandaag is er gewerkt aan de buitenmuren van beide zijkanten van het huis (waar zich de ramen van de slaapkamers en badkamer bevinden). Aan de rechterzijde is de muur inmiddels voorzien van de volgende bekisting, ditmaal voor de latijen boven de ramen van o.a. de badkamer. Emmer voor emmer wordt de bekisting gevuld met een betonmengsel. Zodra de bekisting volgegoten is en het beton nog nat is, worden in dit beton metalen platen verankerd, waar (als het goed is) volgende week stalen balken op worden neergelegd. Deze balken vormen op hun beurt een deel van de verankering van het toekomstige dak aan de rest van de woning.







Bovenstaande foto geeft een goed beeld van (één van de twee) pijlers. Deze pijler dient ter ondersteuning van het afdak boven de vooringang en de toekomstige werk-/studeerkamer. Ah, en de katapult bleek tóch (een deel van) een provisorische (maar werkende!) goederenlift.



donderdag 17 april 2014

5.8: De eerste/tweede stap naar electriciteit

Eerder schreef ik over de inmiddels gezette stappen in het proces dat moet leiden naar de aanleg van een aansluiting op het gasnetwerk (aanvragen voorwaarden, wachten, afspraak maken voor ondertekening van een contract, wachten, nog langer wachten, enz.). Voor wat betreft electriciteit ziet het proces er nagenoeg identiek uit. Ook dit proces begint met het aanvragen van de voorwaarden, welke (samen met 2 contracten) naar mij zijn gestuurd. Ik heb de contracten zojuist ondertekend en geretourneerd naar de afdeling aansluitingen in Mińsk Mazowiecki. Eén contract komt vervolgens weer (ondertekend door de electriciteitsmaatschappij) naar mij terug.

Wat verder?

Net als bij de gasaansluiting geeft de electriciteitsmaatschappij opdracht aan een bevoegd electriciën (en waarom noemen wij zo iemand in het Nederlands eigenlijk geen elektrieker?) om een bouwproject te maken voor de aansluiting. Ook de aanleg wordt volledig verzorgd door de maatschappij, welke hier vervolgens een bedrag van 807,66 złoty + 23% BTW voor in rekening brengt. Voor dat bedrag krijg ik dus uitsluitend de aansluiting op het electriciteitsnet. De "eigendomsgrens" (welk deel is van de maatschappij, welk deel van mij) ligt bij de kavelgrens, om precies te zijn bij de hoofdzekering bij de electriciteitsmeter in een te plaatsen kastje. Het deel van het kastje aan de kavelgrens naar het huis en uiteraard ook de hele installatie in het huis zelf, staan hier volledig los van.

Goed nieuws is dat het begrote bedrag van 20.000 złoty voor de "aansluitingen op netwerken" ruimschoots voldoende is. Met het bovengenoemde bedrag van 993,42 złoty (inclusief BTW) voor electriciteit, 2.376,36 złoty voor gas en een te verwachten maximum van 9.000 złoty voor de aansluitingen op de waterleiding en riolering blijft er nog wat over voor de vele werkzaamheden waarvoor ik te weinig begroot heb - een situatie die zonder meer vaker voorkomt dan dat ik geld over ga houden.

woensdag 16 april 2014

2.16: Korte onderbreking

Eigenlijk was het de bedoeling dat ik morgen even langs zou rijden, maar op verzoek van de aannemer is dat vandaag gebeurd. Er ontbreken wat essentiële materialen die besteld moeten worden en dus besloten de heren om naar huis te gaan. Na Pasen wordt er weer verder gewerkt.

Vandaag is er gewerkt aan de buitenmuren van de bovenverdieping. Het geheel begint nu zowaar op een huis te lijken...





dinsdag 15 april 2014

2.15: Om het af te leren

Nadat de betonpomp op zaterdag 5 april uit het zicht verdween, dacht ik dat het de laatste keer was. Dit bleek een vergissing, want ook het ringanker boven op de buitenmuren, waar later het dak op wordt vastgezet, is iets teveel werk om handmatig aan te leggen.

De werkzaamheden zagen er in grote lijnen weer hetzelfde uit. Houten bekistingen, eerder voorzien van stalen bewapingselementen, werden snel (en in de stromende regen) gevuld met betonmassa. Na het gladstrijken plaatste de aannemer er een soort ankers in - dat gaat iets makkelijker wanneer het beton nog niet uitgehard is. Het beton wordt vervolgens hard, de ankers zitten letterlijk muurvast en vormen een stevige basis voor de houten dakconstructie.

Vandaag heeft Asia het huis in aanbouw voor het eerst gezien. Het waren zeer positieve indrukken, maar ik vraag me wel af hoe lang het muurtje dat de voorraadkast scheidt van de keuken blijft staan...







zaterdag 12 april 2014

2.14: Katapult

Mijn eerste gedachte toen ik vandaag aan kwam rijden, was dat de aannemer ruzie gekregen heeft met Darek, de overbuurman, waarna hij een katapult gebouwd heeft. Hier kan hij dan YTONG-blokken mee naar zijn huis schieten. Mijn tweede gedachte was... nee, ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee heb.

Afgelopen donderdag bleek dat de aannemer begonnen was met een niet-dragende scheidingsmuur tussen de toekomstige grootste slaapkamer en de werkkamer. Hij gebruikte hier echter andere elementen voor dan de bedoeling was, nl. smalle YTONG-blokken van 11,5 centimeter breed in plaats van SILKA-blokken (zelfde producent, iets ander materiaal) van 12 centimeter breed. Deze zelfde wijziging heeft hij eerder ook toegepast tijdens de bouw van de voorraadkast in de keuken en omdat het van minder belang is van welk materiaal dat muurtje gebouwd wordt, heb ik hem dat vergeven. Ditmaal komt hij er echter niet onderuit.

"Maar dat materiaal is te zwaar voor de plafondvloer!"
"Klets niet, een plafondvloer van gewapend beton!"
"Jawel, dat kan niet, die blokken zijn veel te zwaar voor..."
"Ja, voor jullie, niet voor de plafondvloer..."
(...)
"Als het moet, wil ik het wel even bespreken met de bouwopzichter?"
"Mwa, dat hoeft niet, als jij SILKA wilt, doen we SILKA..."

Het begint nog eens wat te worden met mijn assertiviteit.

Na mijn bezoek van donderdagmiddag is er nog wat verder gemetseld, voornamelijk gedeeltelijke buitenmuren waar de rest van het ringanker op moet komen te liggen. Met de dragende binnenmuren kan de aannemer op maandag pas weer verder gaan, omdat de blokken die hiervoor nodig zijn nu op zijn.

Oh, die gekke constructie waar ik over begon, is misschien niets meer dan een geïmproviseerde katrol.





donderdag 10 april 2014

2.13: Hoger, hoger!

Zodra de betonnen vloer hard genoeg is om er een pallet met muurblokken op te zetten (en dat is zeer snel), wordt er verder gewerkt. Hoger, nog hoger...

De volgende partij beton is inmiddels besteld, vooralsnog voor as. maandag. Ditmaal zal het beperkt blijven tot een schamele 6 vierkante meter, genoeg om het ringanker van de bovenverdieping te gieten. Pas dan hebben we een stevige basis voor de te bouwen dakconstructie. Ondertussen worden de dragende muren verder opgetrokken. Met de niet-dragende scheidingsmuren wachten we nog even, zodat we niet alle materialen tegelijkertijd naar de bouwplaats hoeven te halen.

Er is ook nog goed nieuws: de barsten waar ik in mijn vorige bijdrage over schreef, zijn op raadselachtige wijze verdwenen. De aannemer heeft me uitgelegd dat beton, zelfs al lijkt het al helemaal droog, toch nog behoorlijk veel water "drinkt". Op maandag heeft zijn ploeg nog de halve dag water staan spuiten - blijkbaar met het gewenste resultaat.






maandag 7 april 2014

2.12: Niveau +2.86

Gisteren ben ik even naar Otwock gereden om het beton nat te spuiten. Hoe hoger de betonklasse, hoe sneller het uithardt en als beton te snel uithardt, kan het barsten. Na aankomst bleken er de nodige kleine barsten in het beton te zitten, maar inmiddels ben ik door zowel de bouwopzichter als andere ervaringsdeskundigen gerustgesteld. De zichtbare barsten (zie foto's hieronder) zitten slechts in de bovenste laag van het beton en dit is niets waar ik me zorgen over moet maken.

Vandaag is de aannemer bezig geweest met het verwijderen van de bekisting rondom de betonnen constructie. De stempels blijven nog enkele weken staan. Vanaf nu wordt er weer gemetseld, later zal begonnen worden met het aanleggen van de dakconstructie - wat betekent dat het tijd wordt om de bank te vragen de tweede tranche van het krediet uit te betalen.