zondag 29 juni 2014

8.3: Zoldervloer 10%

Gisteren heb ik de eerste OSB-platen geplaatst. De temperatuur onder het dak was verre van prettig en met mijn uithoudingsvermogen is het niet al te best gesteld, waardoor ik helaas niet verder kwam dan twee platen... maar ja, die vloer hoeft niet voor een bepaalde datum af te zijn. Als ik er een half jaar over wil doen, dan doe ik dat. Maar dat wil ik niet. Dus doe ik het niet.

De ruimte tussen de balken vul ik op met steenwol van 10 centimeter dikte. De ruimte tussen de lagere balken (waar ik mijn balken op gemonteerd heb, snapt u het nog?) wordt later óók gevuld met steenwol van 15 centimeter dikte. Dat is samen ruim voldoende. De 5 rollen van 10 centimeter die ik gekocht heb (meer past er niet in mijn auto) bleken niet voldoende; die bestelling mag ik nog wel een keer of 2 herhalen.




donderdag 26 juni 2014

3.11: Dak 50%

Vorige week hebben de dakdekkers zich beziggehouden met het folie en de nodige houten elementen die de dakpannen moeten gaan dragen. Deze en volgende week worden volledig gewijd aan het echte werk: de dakpannen, dakgoten en de metalen elementen waarmee een en ander netjes wordt afgewerkt.




De heren waren ook bereid om de vloerplaten, waar ik zaterdag mee aan de slag hoop te gaan, naar boven te sjouwen. Met vier man is dat zo gedaan, mij alleen had het een halve dag gekost (als het al gelukt was).

maandag 23 juni 2014

3.10: Dakpannen

Vandaag zijn de dakpannen geleverd.
Meer heb ik eigenlijk niet te melden.




zondag 22 juni 2014

8.2: Decoroom

Op 26 april schreef ik over de "klik" die we hadden met pani Aneta Chałupko. Helaas is het bij deze ene "klik" gebleven. Alhoewel het telefoongesprek en de (enige) ontmoeting veelbelovend leken, kregen we van haar geen antwoord meer met concrete informatie (contract, uiteindelijke prijs, enz.), zelfs niet nadat ik daar nog tweemaal om vroeg. Wanneer je erg goed bent in je vak, kun je je klanten ongetwijfeld uitkiezen en dus ook potentiële klanten zonder verdere uitleg laten vallen.

Ben ik nu verdrietig?

Via Chris, een vaste lezer van dit weblog, kwam ik uit bij pani Agnieszka Zaranek van Decoroom. In tegenstelling tot Chałupko Design viel mij bij Decoroom onmiddellijk op hoe transparant het tarief wordt vastgesteld. Het tarief is 40 of 110 złoty per vierkante meter vloeroppervlak, afhankelijk van wat voor project je wilt laten maken. Wil je een project voor slechts de helft van je huis? Prima, dan betaal je de helft - het bedrag per vierkante meter verandert niet.

Nee, ik ben dus niet verdrietig. Bedankt, Chris!

Afgelopen week hebben we de knoop doorgehakt. Na overleg met Decoroom, waarbij ik aangaf dat ik twijfel over de noodzaak van een volledig project voor de bovenverdieping, ontving ik een voorstel dat mij enorm bevalt. Decoroom gaat een volledig project maken voor de benedenverdieping (zonder garage). Voor de bovenverdieping wordt slechts een ontwerpschets gemaakt (voor een lager dan het normale tarief) waarbij we ook nog eens een technische tekening voor de elektrieker cadeau krijgen.

Naast dit alles ben ik, zoals ik in mijn vorige bijdrage al schreef, hard bezig met het afwerken van de vloer op de bovenzolder. Oorspronkelijk wilde ik dit met spijkers en een hamer aanpakken, maar op aanraden van Mari, een andere vaste lezer van dit weblog, heb ik toch maar een accuschroefmachine gekocht. Saillant detail: mijn model (de Bosch PSR 1440) welke bij de Gamma 209 euro kost, kostte hier bij Castorama omgerekend slechts 115 euro, dus een échte doe-het-zelver... Bedankt, Mari!

Bijna alle balken liggen inmiddels op hun plaats, de laatste paar balken moeten even wachten. Ik bedacht me nl. net op tijd dat de OSB-platen (wat feitelijk onjuist taalgebruik is, maar goed) anders niet meer naar boven kunnen omdat de openingen tussen de balken simpelweg te klein worden.



De ruimtes tussen de balken worden opgevuld met minerale wol, waarna het afgedekt wordt met OSB-platen. En dan hebben we een vloer.

donderdag 19 juni 2014

3.9: Folie en nóg meer hout

Na de laatste bijdrage werd het weer even stil, wat voornamelijk te maken had met enkele regenachtige dagen, waardoor de werkzaamheden van de dakdekker aan het vorige dak uitliepen. Er gebeurde dan ook zo'n twee weken helemaal niets rondom ons huis.

Afgelopen maandag is pan Krzysztof dan toch begonnen, met een ploeg van maar liefst 5 personen. Eerst worden de spantbenen bedekt met dampdoorlatend folie, zodat waterdamp uit het huis (dat zich een weg weet te banen door de later aan te brengen dampremmende laag) vrijelijk naar buiten kan en niet gaat condenseren bij de (ook later aan te brengen) thermoisolatie. Het folie wordt aan de spantbenen bevestigd met een balkje (de folielaag wordt dus vastgezet tussen het spantbeen en dit balkje), waarna deze balkjes op hun beurt worden voorzien van horizontale balkjes. Hier komen tenslotte dakpannen op te liggen.

Maar dat is niet alles! Verbindingen tussen diverse delen van het dak onderling en bijvoorbeeld tussen dak en schoorstenen moeten uiteraard waterdicht gemaakt worden. Terwijl een dak de facto niet waterdicht is (de dakpannen worden zodanig geplaatst dat het water er overheen naar de dakgoot stroomt), zou het uiteraard niet handig zijn als er tijdens een regenbui water langs de schoorsteen naar binnen sijpelt. Hiervoor is een flink aantal blikken elementen voor nodig die ook door de dakdekker worden aangelegd.

Enkele foto's van afgelopen maandag en dinsdag:






Ondertussen ben ik ijverig bezig met het mijzelf bewijzen dat ik geen twee linkerhanden heb. Inmiddels heb ik reeds op de helft van de trekplaten balken aangebracht waar vervolgens een vloer op komt te liggen. Het is wellicht niet de meest dringende vloer om af te werken maar wel de eerste die ik af kán werken zonder er een vermogen aan uit te geven. Foto's van dit project volgen as. zaterdag.