woensdag 24 september 2014

4.6 / 7.7: Isolatie 90% + de laatste "ramen"

Tijd voor de wekelijkse inspectie. Vanmorgen was het hier net 3 graden en dat was goed te merken, óók binnen. De ploeg, die van maandag t/m vrijdag overnacht in ons huis, is verhuisd naar een andere kamer omdat het in het (toekomstige) kantoor (groot raam) te koud werd.

Drie van de vier zijden van het huis zijn inmiddels ingepakt met steenwol (en hier en daar polistyreen) en grotendeels bedekt met een grijze lijmlaag (of twee). De oostzijde is nog niet af, omdat er helaas niet voldoende steenwol was; we komen zo'n 25 vierkante meter tekort. Dit wordt vandaag nog door de aannemer aangevuld, zodat ook deze werkzaamheden verder kunnen gaan.




De laatste twee gapende gaten in de buitenmuur zijn inmiddels ook bijna dicht. Tijdens de bouw kozen we er voor om de garage niet te voorzien van een normaal raam, maar van glazen bouwstenen. Zo hebben we daglicht in de garage zonder dat vreemdelingen eenvoudig kunnen zien wat er in de garage staat. Het montagesysteem bij de glazen stenen heeft dezelfde kleur als de overige ramen.



De stenen elementen (ok ok, imitatiesteen...) voor op delen van de voor- en zijgevel zijn inmiddels ook bezorgd (niet uit Californië!). Ik moet zeggen dat ik enorm benieuwd ben hoe dit er uit gaat zien.



Vorige week moest ik beslissen of de lijsten 6 of 10 centimeter breed moesten werden. Zie en oordeel of ik een goed besluit genomen heb. Overigens ben ik vooralsnog tevreden over de afwerking, ook van bijv. de cassettes waar de rolluiken in verstopt zitten. Ja, ik zie dat de rand niet helemaal recht is; ik ga er vanuit dat dit met de stuclaag wordt gecorrigeerd en anders mogen ze het nog een keer doen.



Als het goed is, kan de electriciën volgende week aan de slag, zodat er binnen ook eindelijk iets gaat gebeuren. Het enige waar ik nog op wacht, zijn de technische tekeningen, zodat de electriciën niet te veel eigen fantasie hoeft te gebruiken. :-) Deze tekeningen zijn mij toegezegd voor de tweede helft van deze week, maar inmiddels heb ik vaak genoeg ervaren dat toezeggingen in de bouw niet enorm veel waard zijn...

Oh, en de badkamer beneden is momenteel een keuken!


donderdag 18 september 2014

7.6: Grijze massa

De heren in Otwock zijn heerlijk culinair bezig, met emmers, grote staafmixers en flinke hoeveelheden specie. De westelijke zijde van het huis is inmiddels behoorlijk van uiterlijk veranderd. De groengele elementen van mineraalwol zijn afgedekt met een grijze lijmlaag; tijdens het maken van de foto's gisteren werd de tweede laag aangebracht. Nadat dit gedaan is, krijgen de overige drie zijden van het huis dezelfde behandeling. De uiteindelijke gevels zullen we volgens Emil pas in de tweede week van oktober kunnen aanschouwen.



Het is weer tijd om wat keuzes te maken. Tijdens deze fase van de afwerking worden o.a. de vensterbanken buiten gemonteerd. Een snelle inventarisatie leerde mij dat alle huizen in de buurt blikken vensterbanken hebben. Het antwoord op mijn vraag waarom men voor blik kiest, liet zich makkelijk raden: Dat is goedkoop. Ja, inderdaad, zo ziet het er ook uit. Wij gaan voor geglazuurde elementen, vermoedelijk grijs - dezelfde kleur van het dakoppervlak en de regenpijpen.

Het witte stukje isolatiemateriaal op onderstaande foto's is aangebracht om te kunnen beslissen hoe breed de lijsten rondom de ramen moeten worden, 6 of 10 centimeter. Het wordt de tweede optie.



woensdag 10 september 2014

7.5: Weer wat warmer

Het inpakken van het huis met platen van mineraalwol (15 cm dik) is in volle gang.




De witte stippen op de mineraalwol (en de donkergrijze stippen op de onderste isolatiemateriaal) zijn een soort lange pluggen die er voor zorgen dat de isolatieplaten echt goed vast zitten op de muren.


Inmiddels hebben we ook een watermeter. Interessant detail: het lijkt een normale, analoge meter maar tóch kan deze de waterstand automatisch doorgeven. De meteropnemer rijdt eenmaal per twee maanden door de straat, drukt op een knop en klaar is Kornel (ja, dat is het Poolse equivalent van Kees). Voordeel: geen gedoe meer met achterlijke voorschoten, althans niet voor water. Ik ga gewoon betalen wat ik verbruik.

zondag 7 september 2014

7.4: Een eerste likje...

Op zaterdagochtend hebben we samen een kijkje genomen, vooral om te beoordelen of de kleur die we in gedachten hebben voor de uiteindelijke afwerking van de gevels de juiste keuze is. Geen eenvoudige keuze: een keuze maken van een kleurenstaal van 3 x 4 cm, nu beoordelen op een stukje van het huis en een inschatting proberen te maken hoe het er uit gaat zien als de hele gevel af is. We willen een zo neutraal mogelijke kleur, gebroken wit, enigszins in de richting van creme, lichtgeel... maar het is al snel te geel.


Het blijft afwachten, maar we denken dat we geen slechte keus gemaakt hebben. De aannemer heeft dan ook onze goedkeuring gekregen om door te gaan met deze kleur.

Ondertussen wordt het huis ingepakt in steenwol en dat gaat redelijk snel - althans, dat is mijn indruk. Al snel hoor ik dat als "onze ploeg compleet was, we al tweemaal zo ver zouden zijn". Tot nu toe wordt het werk gedaan door twee heren, de andere twee zijn nog zaken aan het afwerken bij een ander huis in Otwock (waarvan de eigenaar mij deze aannemer heeft aanbevolen).



Tenslotte is er de kwestie "garagedeur". Op 27 augustus schreef ik al dat de deur op een wat vreemde manier is gemonteerd. De huidige (tijdelijke) deur kan niet meer open, maar allee, de uiteindelijke deur opent de andere kant op. Geen probleem dus... totdat ik wat planken in de hal legde om de hoogte van de uiteindelijke vloer te simuleren en bleek dat ik met mijn voorhoofd tegen de rails van de garagedeur knal wanneer ik de garage in wil.

De firma waarbij ik de deur kocht, had dit ook in de gaten en kwam (telefonisch) met de oplossing: "In plaats van twee traptreden aan te leggen in de garage, moet je een stuk van de vloer in de hal uithakken, zodat een deel van het hoogteverschil al in de hal wordt overbrugd; de deur kan dan vervolgens richting de garage openen in plaats van richting de hal en eventueel plak je dan iets van rubber op de deur zodat de auto in de garage niet beschadigd wordt bij het openen van de deur."

Vooruit, ik geef toe dat ik dat stukje rubber aan het einde er zelf bij verzonnen heb om het verhaal extra smeuiig te maken. De rest van het verhaal is letterlijk wat de verkoper mij telefonisch meedeelde. "Andere oplossingen zie ik niet."

Maar ik wel. Als alles in het huis aangelegd wordt volgens de bouwtekeningen en ik vervolgens m'n hoofd stoot aan de rails van de garagedeur, betekent dat dat de garagedeur onjuist is gemonteerd. Punt. En dus schroef je alles er uit en hang je de hele constructie 20 centimeter hoger op."Ik weet niet of dat mogelijk is, ik denk van niet, maar ik bel even met de producent...".

Conclusie: binnenkort wordt mijn garagedeur 20 centimeter hoger opgehangen. De motor zal de deur een stukje verder omhoog moeten trekken ("dat trekt 'ie wel") en de enkele keer dat we zonder stroom zitten en de deur handmatig geopend moet worden, zullen we de veren enigszins moeten helpen...

...maar er zijn ergere dingen in het leven.



woensdag 3 september 2014

5.12: Habemus aquam!

Toen ik om kwart voor acht 's morgens aan kwam rijden, was het al een flink gat. Uiteindelijk werd het zo'n 3 meter diep en duurde het nog een behoorlijke tijd voordat de riolering werd gevonden. Met een speciale boor werd een gat in de buis gemaakt, een paar verbindingsstukken er bovenop, buisje eraan, gat dichtgooien...

...en twee meter verderop een nieuw gat maken. Uiterst voorzichtig de waterleiding zoeken, want volgens de tekeningen ligt die vrij dicht bij de electriciteitskabel. Nu kan er niet zomaar een gat geboord worden, op de waterleiding staat immers een flinke druk. Ditmaal werd er een kap omheen geplaatst die eerst vastgeschroefd wordt en vervolgens door middel van de nodige ampères als het ware aan de waterleiding vastgesmolten werd. Pas nadat er een verbindingsstuk aan gekoppeld is, wordt er met een slim mechanisme een gat geboord in de waterleiding. Gat dichtgooien...

Het mag misschien klinken alsof het een kleinigheid is, maar dat is het zeker niet. Wanneer we de kraan opendraaien, komt er (als het goed is) water uit en we staan eigenlijk nooit stil bij het hele proces erachter. Zodra ik dadelijk onder de douche sta, denk ik nog eens met respect aan die mannen die bijna tot hun knieën in het water stonden, die bijna niet weg konden komen uit de modder, die tot tweemaal toe een halve kuub zand, klei en modder over zich heen kregen...

...maar ja, het kost dan ook 10.000 złoty.

De rood-witte paal waarschuwt de bestuurder van de graafmachine voor een object dat niet vernield mag worden (in dit geval de waterleiding)

De waterleiding (vieze zwarte buis) is zichtbaar; de blauwe buis is de aansluiting van de overburen



"Wat denk jij, blijft dat zitten?" "Ach welja..."

De loodgieter heeft eerder, toen de fundering werd aangelegd, een buisje door deze fundering naar binnen getrokken. Daar wordt nu een langere buis aan gekoppeld.


Om dit proces succesvol te laten verlopen, moet de waterleiding goed schoongemaakt worden.

Helaas lukte het tóch pas tijdens de tweede poging (en de eerste kap kan dan niet verwijderd worden omdat we dan een fontein zouden krijgen...)

Het eindresultaat: op de voorgrond een putdeksel voor onderhoud aan de rioleringaansluiting, verderop een hoofdkraan die wellicht dichtgedraaid wordt als ik de rekening niet betaal

De hoofdkraan in huis...

Valt het uit te leggen hoe goed het voelt om voor het eerst je handen te kunnen wassen in je eigen huis? MAAR sssstt... mondje dicht! Ik heb namelijk nog GEEN watermeter...