woensdag 18 februari 2015

5.15: Licht

Toen zei Ik: "Er moet licht zijn!"


En er was licht.


En Ik zag dat het licht goed was.


Het moge duidelijk zijn: we hebben eindelijk onze eigen aansluiting op het electriciteitsnetwerk, een resultaat dat niet zonder slag of stoot bereikt is.

In 2012, tijdens de aanleg van de fundering, adviseerde onze buurman (de enige die op dat moment regelmatig aanwezig was) om geen tijdelijke electriciteitsaansluiting aan te leggen. Door een kabel over de omheining te gooien kon ik gebruik maken van zijn electriciteit en hoefde ik geen kastje te kopen van 2.000 złoty. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de hele bouw ben ik afhankelijk geweest van electriciteit van eerst de buurman, daarna de overbuurman.

Er komt echter een tijd dat je toch echt een eigen aansluiting moet aanleggen en dankzij deze truc meende ik de tijdelijke aansluiting te kunnen overslaan. Helaas, het enige waar ik geen rekening mee hield, was het energiebedrijf en de helaas nog erg communistische mentaliteit die daar heerst. Zo kreeg ik te horen dat de aanleg van de uiteindelijke aansluiting (alhoewel het hele papierwerk al gedaan is) gepland is voor... november 2015. Omdat een half jaar in Otwock wonen zonder electriciteit niet tot de mogelijkheden behoort, moesten we dus tóch nog een tijdelijke aansluiting aanleggen die... in technisch opzicht identiek is aan de definitieve aansluiting.

Ook de manier waarop klanten behandeld worden is... "interessant". Dit heb ik afgelopen maandag mogen ervaren. Nadat ik een document kwam brengen dat niet nodig bleek te zijn, kreeg ik zeer concrete instructies: wacht thuis totdat je een factuur krijgt, betaal deze, bel een paar dagen later eventueel op om te vragen of de betaling is verwerkt en kom dan hierheen voor een document waarmee je vervolgens een contract ondertekent voor het leveren van electriciteit. Op dinsdag 10 februari ontving ik de factuur, 10 minuten later was hij betaald en op vrijdag 13 februari belde ik op om te conroleren of de betaling verwerkt was. "Ja, ik zie hem in het systeem. Tot maandag!"

Maandagmorgen, 16 februari, een uur of 9 's morgens. Na een uur reistijd meldde ik me bij de klantenservice van PGE. Geen goedemorgen, geen sorry, maar slechts: "Nee, ik geef u dat document niet en degene die over uw dossier gaat is ziek dus komt u een andere keer maar terug." BOEM. Ik stotterde wat. "Ja het is toch zeker niet mijn schuld dat die persoon ziek is?"

En toen barstte de bom.
"De directeur graag."
"Die kan niets voor u..."
"DE DIRECTEUR!!! HIER!!! NU!!!" (en de directeur hoorde dat vermoedelijk ook).

Ik heb vaak problemen met mijn assertiviteit, maar hier knapte er iets bij mij. Iedereen die ik het later die dag vertelde, bevestigde dat dit een ronduit onbeschofte reactie was. Zelfs voor een Pools voormalig staatsbedrijf.

In kamer 26 had ik een kort gesprek met de directeur, waarin ik in duidelijke taal heb gezegd dat een dergelijke behandeling absoluut onacceptabel is en dat je bij een normaal bedrijf zoiets maar één keer hoeft te proberen. PGE is echter geen normaal bedrijf. Het is misschien een beursgenoteerde onderneming, maar de mentaliteit van de werknemers is nog dezelfde als 30 jaar geleden: we kunnen u maken wat we willen en wat gaat u daar tegen doen?

De directeur begreep het. Twintig minuten later had ik het document in handen, nog eens een half uur later ondertekende ik het contract.

Goed, vandaag werd door twee heren van hetzelfde bedrijf de electriciteitsmeter geplaatst. Mijn electriciën moest nog snel komen opdraven omdat er iets ontbrak in de hoofdaansluiting, maar een half uurtje later... brandden de lampjes en had ik eindelijk eigen stroom.

dinsdag 17 februari 2015

6.24: Eerste radiatoren hangen

De radiatoren die ik een week of twee geleden heb gekocht (ditmaal bij bouwmarkt Leroy Merlin, deze was een stuk goedkoper dan de sanitairwinkel in Otwock) zijn vandaag gemonteerd. Twee stuks in de grote slaapkamer, één in het kantoor, één in de kleine slaapkamer en één in de garage. Weer een stap dichterbij wat warmte voor ons huisje.

Voor degenen die niet weten hoe een radiator er uitziet:



De luchtvochtigheid in de huiskamer schommelt behoorlijk, vermoedelijk afhankelijk van hoe hard het kacheltje zijn best doet. Ik heb waarden gezien tussen net 70% en bijna 80%. Vanavond heb ik het keukenraam open laten staan om te zien of dit invloed heeft.

De gekochte bedden + matrassen zijn vanavond afgeleverd.


Nu snel naar bed... morgenochtend mag ik wéér naar Otwock.

donderdag 12 februari 2015

8.23: Vocht

In het huis gebeurt minder en minder. Vanaf het moment dat alle muren, vloeren en plafonds afgewerkt zijn, kunnen we slechts wachten tot het geheel voldoende opgedroogd is om verder te gaan met de werkzaamheden. De gegipste muren en plafonds moeten dan worden geschuurd, waarna we kunnen beginnen met het schilderwerk. De vloeren zijn klaar zoals ze zijn, daar kan over een tijdje de laatste laag op geplaatst worden: boven laminaat, beneden tegels.

Aanstaande zaterdag worden als het goed is de radiatoren op de bovenverdieping gemonteerd. Als alles helemaal volgens plan verloopt, heb ik volgende week mijn eigen electriciteitsaansluiting en is de beschadigde gasleiding naast de woning gerepareerd. De gaskraan kan dan open, de cv-ketel aan, de ventilator op zolder ook... waardoor er eindelijk verwarmd kan worden en er een permanente luchtstroom op gang komt. Ik verwacht dat het dan een kwestie van een week of 2 tot 3 is totdat de luchtvochtigheid niet meer...


...bijna 80% is.

Ondertussen zijn we zeer actief bezig met het nodige uitzoekwerk. Welke materialen, hoeveel kosten ze, waar kunnen we ze voor de beste prijs bestellen, wanneer kopen we het, hoelang is de levertijd. Daarnaast moeten we beslissen welke werkzaamheden we direct uitvoeren en wat er nog even mag wachten. Een karakteristieke eigenschap van geld is dat je het maar één keer uit kunt geven. Als het op is, is het op en omdat we weten dat het niet gaat lukken om het hele huis in één keer af te werken, moeten we een lijst samenstellen: wat moet gebeuren voor de verhuizing, wat kan later.

Voor welk scenario we ook kiezen, we weten inmiddels welk laminaat er op de bovenverdieping komt te liggen: dąb wenecki, oftewel venetiaanse eik... Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat het product in de verste verte niets te maken heeft met eikehout of met Venetië maar het ziet er goed uit en een leuke naam doet het altijd goed bij de consument.

46,99 zł per vierkante meter bij Praktiker (en 37,75 zł per vierkante meter op internet...)
Op zaterdag gaan we in ieder geval naar IKEA om bedden te kopen. Nu is er nog een actie aan de gang (koop bed + matras, krijg 10% terug op een kortingkaart voor volgende aankopen) en daar willen we toch echt gebruik van maken. Ik blijf een Nederlander he...!

woensdag 4 februari 2015

8.22: Puntjes

Afgelopen zaterdag schreef ik dat de ploeg van Emil bezig is met de puntjes op de i te zetten. En dan blijkt dat er stiekum toch heel wat i's zijn in een huis.


Na mijn gedetailleerde instructies begint de garderobe er nu uit te zien zoals onze architect het bedoeld heeft. De opening voor de linkerdeur is gecorrigeerd. Of het zo goed is. Jahoor, zo is het goed. Moet de opening voor de rechterdeur nu ook gecorrigeerd worden? Ja, wat zou je zelf denken? Oelewapper...



De gipsconstructies in het toekomstige kantoor zijn voorzien van de eerste stuclaag. Tot nu toe was deze kamer het tijdelijke onderkomen van de ploeg; nu zijn ze even "verhuisd" naar de badkamer.


Het is bijna niet te zien, maar de hoekpunten van de boog zijn wat groter / hoger gemaakt. Dankzij deze ingreep kunnen de ramen nu 90° geopend worden in plaats van de ca. 60° (niet handig!) voor de ingreep.



Het laatste deel van de buis naar de centrale stofzuiger is nu ook geplaatst. Morgen wordt dit afgedekt met een dun laagje beton. Omdat de buis minder dan een meter van het einde van de garage ligt, is een dun laagje voldoende: tijdens het parkeren zullen de voorwielen van een auto niet ver genoeg komen om de buis (en de vloer) te beschadigen.


En tenslotte een raadseltje.
Waarom verschijnen er deze vormen op de muren tijdens het drogen van het stuc- en plamuurwerk?