zondag 30 september 2012

Fundamentówka

Het huisverwarmfeestje (en waarom zou dat niet in het Nederlands kunnen?) is wereldwijd een bekend begrip. Ik ben echter waarschijnlijk de eerste die in Polen een funderingsverwarmfeestje heeft georganiseerd. Wellicht een nieuw idee dat over een jaar of 5 door iedereen gevierd wordt. Het idee is simpel: je zorgt voor eten en drinken voor 100 personen (echt, we hebben genoeg vruchtensap tot eind 2012), nodigt wat vrienden en indien mogelijk de buren uit en... de rest gaat vanzelf!





woensdag 19 september 2012

Pauze

Inmiddels lijkt het me redelijk overbodig om te melden, maar op de bouw aan ul. Jaśminowa is het nu even pauze. De constructie van de fundering is klaar en nadat de muren vakkundig zijn geïsoleerd, is het geheel met een grote hoeveelheid zand ingestopt... om nooit meer tevoorschijn te komen.

Ik moet eerlijk zeggen dat het een vrij deprimerende ervaring is: je bewust zijn van het bedrag dat je hebt uitgegeven en dan slechts een paar muurtjes van ongeveer een halve meter uit de grond zien komen. Volgens één van de buren passeert iedereen die bouwt dit gevoel en verandert dit diametraal wanneer de bovengrondse muren worden opgetrokken. Dan pas schiet het huis als het ware omhoog - voor een relatief (vergeleken met de fundering) laag bedrag.

De enige aanvulling die ik op dit moment nog heb, is het bedrag dat ik kwijt was aan de laatste grondwerkzaamheden. Het bedrag, alhoewel hoog, viel me gelukkig mee. Nu is het dus officieel: de eerste ton is er doorheen gedraaid!

Opvullen fundering (binnen + buiten)11.380,00 zł
TOTAAL103.149,25 zł

dinsdag 4 september 2012

1.25: Grote zandbak

Nadat er ruim een week niets is gebeurd, was het vandaag weer tijd voor actie. De constructie van de fundering is klaar, de hydro- en thermoisolatie zijn aangebracht. Het enige grote karwei wat nog geklaard moest worden, was het opvullen van de fundering, zowel de binnen- als de buitenkant. Jacek (Asia's broer) was er vandaag bij om de helpende hand te bieden, maar uiteindelijk hoefde er niet veel gedaan te worden.

Na een bezoek aan de groothandel hebben we de thermoisolatie rondom de hele constructie voorzien van stevig beschermfolie. Dit is nodig om het materiaal te beschermen tegen het zand (en vooral stenen en andere rommel in dat zand) waarmee de ruimte rondom de woning wordt opgevuld. Van de 4 rollen die we 's morgens meenamen, hebben we er amper 2,5 gebruikt. Rekenen blijft ook een vak. Gelukkig kan de laatste rol terug, net als het enorme overschot aan thermoisolatie.

De bestuurder van de graafmachine van het grondverzetbedrijf heeft zich vandaag weer uit mogen leven. Vrachtwagens leverden afwisselend geel (voor binnen) en zwart zand (voor buiten) en de fundering verdween beetje bij beetje in de grond.


In eerste instantie hadden we moeite om vast te stellen tot welk niveau er zand in de fundering gestort moest worden. Zoals wel vaker voorkomt, had de aannemer er een andere mening over dan ik. Helaas voor hem weegt de mening van degene die betaalt écht het zwaarst - tenzij die mening natuurlijk leidt tot dramatische constructiefouten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik één en ander overlegd met de bouwopzichter, wat leidde tot de beslissing om v.w.b. de vloer drastisch af te wijken van hetgeen te vinden is in het bouwproject. Hier kom ik uitgebreider op terug wanneer we de vloer aanleggen.

Om misverstanden te voorkomen is het niveau tot waar het zand moet worden gestort duidelijk gemarkeerd.
Het gestorte zand wordt wederom zorgvuldig aangedikt, zodat we over een paar jaar niet geconfronteerd (zouden moeten) worden met een scheurende vloer.
Het lagere deel is (wordt) de garage, terwijl op het hogere deel de "technische ruimte" (cv-ketel, wasmachine) en het toilet te vinden zullen zijn. Het hoogteverschil is nu zo'n 20 centimeter; dit wordt uiteindelijk 30 centimeter.
Het laatste stukje van de funderingsvloer verdwijnt uit zicht!
Omdat er even sprake van was dat we vandaag ook (een deel van) de interne afvoerinstallatie aan zouden leggen, hebben we hier de nodige materialen voor gehaald. Al snel bleek dat we hier iets te voorbarig mee waren. De buizen en diverse verbindingsstukken mogen dan ook een tijdje wachten, omdat op dit moment niet bekend is wanneer we dit daadwerkelijk gaan doen.

Op dit moment ziet het er naar uit dat de werkzaamheden aan Mała Holandia voorlopig zijn afgerond. Het gestorte zand mag volgens de bouwopzichter zo blijven liggen - sterker nog, dat heeft de voorkeur, omdat het zand onder invloed van regen nog beter aan kan dikken. De betonnen ondervloer komt dan ook pas later. Op dit moment kan ik nog niet zeggen wanneer

Hydro- en thermoisolatie7.214,26 zł
4e voorschot op arbeidsloon fundering3.000,00 zł
Asfaltemulsie, nalevering108,30 zł
Betonblokken, cement, beschermingsfolie800,00 zł
Gereedschappen + spijkers119,46 zł
Elementen voor afvoer binnenshuis452,22 zł
TOTAAL91.769,25 zł

Hierbij komen nog de kosten voor de vandaag verrichte werkzaamheden en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet gerust op ben...

zaterdag 25 augustus 2012

1.24: Thermoisolatie

Het in de vorige bijdrage uitgebreid beschreven misverstand is vermoedelijk uit de wereld. Communiceren met bouwvakkers is een kunst, zeker als je dat in een taal doet die niet je moedertaal is. Blijkbaar begreep Sylwek dat ik álle funderingsmuren weer wilde verlagen, wat uiteraard een absurd en niet te realiseren idee is. Toen ik hem nog eens uitlegde dat het mij uitsluitend ging om het stukje muur onder de ingang van de garage, knikte hij begrijpend. "Maar niet nu, dat kan later ook." Ja, daar heb ik geen problemen mee.

Het hoogteverschil is overigens inderdaad aanzienlijk. Eerst heb ik Sylwek op de funderingsmuur de hoogte laten markeren van de bestrating van ul. Jaśminowa. En hoe doen ze dit? Met dure apparatuur, laserstralen, waterpas, enz.? Welnee. Een doorzichtig rubberen slangetje, aan beide zijden open, met water er in. Je zorgt dat het waterpeil zich aan de ene kant op een bekend niveau bevindt (in dit geval de bestrating) en de wet van de communicerende vaten doet de rest van het werk. Simpel, doeltreffend, nauwkeurig en geen last van lege batterijen.

Nadat de buitenkant van de fundering voorzien was van asfaltrollen en de binnenkant van asfaltemulsie, is vandaag werk gemaakt van de thermoisolatie. De elementen zijn gemaakt van een speciaal soort kunststof die een hogere waterbestendigheid heeft en ook beter tegen mechanische druk kan. Eén dag is voldoende om de hele muur in te pakken.



Bij het berekenen hoeveel pakken thermoisolatie ik nodig heb, is duidelijk iets niet goed gegaan. Gelukkig wordt het overschot weer teruggenomen. Scheelt weer een hele grote slok...
Bijna klaar! De bekisting voor het huis is voor de basis van een pilaar, die later zal dienen als ondersteuning voor één van de slaapkamers. Foto genomen vanaf het balkon van Darek ;-)

donderdag 23 augustus 2012

1.23: FOUT!!

Het grondwerk is voltooid, bijna de gehele buitenmuur is voorzien van asfaltrollen en de binnenmuren zijn nagenoeg allemaal volgesmeerd met een volgende emulsie op asfaltbasis. Daar komt geen water meer in (hoop ik). Nou ja, tenzij het een tijdje flink gaat regenen, want dan komt het water er ook niet meer uit...

Vandaag echter iets anders. Volgens mij heb ik het al eerder gezegd: het is niet mogelijk om geen vauten te maken tijdens het bouwen van een huis. Niet voor niets geldt in Polen het gezegde dat men het eerste huis bouwt voor een vijand, het tweede voor een vriend en pas het derde voor hem- of haarzelf. Enkele dagen geleden betrapte ik Sylwek op een cosmetisch foutje bij het plaatsen van de fundering voor de toekomstige open haard en bijbehorende schoorsteen. Vandaag heb ik een andere fout ontdekt en ik vrees dat het een stuk lastiger wordt om deze situatie te corrigeren.

Ik probeer een en ander te verduidelijken met behulp van enkele tekeningen uit het bouwproject met de daarbij horende uitleg. Elke afbeelding is aanklikbaar voor een vergroting.


Allereerst een van de belangrijkere tekeningen: de plattegrond van de parterre. Deze tekening is voorzien van duizelingwekkend veel informatie, allemaal even belangrijk tijdens bepaalde etappes van de bouw. Ik beperk me nu tot de informatie die relevant is voor de nu ontstane situatie.

De hoogte van de vloer nadat deze afgewerkt is, dus het niveau waar wij in de toekomst over zullen lopen, is in het project vastgelegd als het "nul-niveau". Dit is te zien aan de markering +0.00 met het driehoekje met de punt naar beneden, vlakbij de nummers 1.1 en 1.8, welke aangeven wat de bestemming is van de respectievelijke ruimtes (hal en technische ruimte). De hoogte van de vloer in de garage (1.9) is op deze tekening niet zichtbaar, maar dat deze lager gelegen is, is af te leiden uit het feit dat de verbindingen tussen 1.9 en respectievelijk 1.1 en 1.8 voorzien zijn van enkele traptreden.

De volgende twee tekeningen betreffen doorsnedes van het huis. Op de plattegrond zijn deze gemarkeerd met hoofdletters (A en D, andere doorsnedes zijn nu niet relevant), zodat precies te zien is welke doorsnede op welke plaats thuishoort: doorsnede A door de hele woning, dwars door de hal en de trap en doorsnede D door het midden van de ingang van de garage en het zich daarboven bevindende deel van het dak.


Het zichtbare deel van doorsnede A-A laat duidelijk zien hoe de standaard fundering door de architect is veranderd in een funderingsvloer. De bovenkant van de funderingsvloer bevindt zich op een niveau van -1.25 meter t.o.v. het hierboven genoemde "nul-niveau". We bouwen de vloer nu echter niet helemaal af - gek genoeg is dat een van de laatste etappes van de bouw, omdat eerst alle installaties moeten worden aangelegd. Het doel is nu dan ook de lijn die is gemarkeerd als -0.18. Dit is de bovenkant van de betonnen ring op de funderingsmuren (op de tekening het gearceerde vierkantje) en van de betonnen ondervloer die op een later moment in de fundering gestort moet gaan worden.




Doorsnede D-D geeft meer duidelijkheid over de ligging van de garage, met name over de hoogte van de vloer. De tekening geeft aan dat het niveau van de afgewerkte garagevloer zich bevindt op -0.36 meter. De betonnen onderlaag (en de bovenkant van de funderingsmuur bij de ingang van de garage) bevindt zich 16 centimeter lager (zie cijfer links) dus op -0.54 meter. Als de bovenkant van alle funderingsmuren zich bevindt op -0.18 meter en uitsluitend bij de garage op -0.54 meter, ligt de conclusie voor de hand: de funderingsmuur bij de garage moet 36 centimeter lager eindigen dan de overige funderingsmuren.

En... dat is dus niet het geval. Alle funderingsmuren voor het hele huis hebben een identieke hoogte.

Toen een krappe twee weken geleden een begin werd gemaakt met de verharding van ul. Jaśminowa, bleek al snel dat de straat - in tegenstelling tot eerdere uitspraken - een stuk hoger kwam te liggen. In verband hiermee stelde Sylwek voor om alle funderingsmuren te voorzien van een extra laag betonblokken om het geheel te compenseren voor het hogere straatniveau. Voor de duidelijkheid: het "nul-niveau" blijft het "nul-niveau". De bovenkant van de funderingsvloer ligt dan echter niet meer op -1.25 maar op.... geen idee, ik zal het morgen even opmeten.

Ik heb dus toestemming gegeven om de funderingsmuren op te hogen, maar niet om de hoogte van de funderingsmuur bij de garage-ingang gelijk te trekken met de rest van de funderingsmuren.

Wat nu? Nu zijn er een aantal opties:
  • De beste optie zou zijn om Sylwek opdracht te geven om de funderingsmuur voor de garage te verlagen. Dit betekent dat de betonnen ring moet worden afgebroken, twee lagen blokken moeten worden verwijderd en een nieuwe betonnen ring moet worden aangelegd. De vraag is echter of dit kan, lettend op de hoogte van de straat. Morgen ga ik dit opmeten.
  • Het door Sylwek voorgestelde alternatief is om de overige funderingsmuren nog een extra laag op te hogen. Dit lijkt een goed idee, alleen wordt het huis dan wel erg hoog, zowel t.o.v. de kavel als omliggende panden. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat we 4 a 5 treden omhoog moeten voor we bij de voordeur zijn. Leuk, op voorwaarde dat iedereen in de straat dat heeft, en dat is immers niet het geval.
  • De makkelijkste optie, die absoluut mijn voorkeur niet heeft, is simpelweg aanvaarden dat de vloer van de garage niet of nauwelijks lager komt te liggen dan de vloer in de rest van het huis. Ik weet niet of dit gevolgen zou hebben voor de hoogte van de ingang van de garage, maar feitelijk is het dan mogelijk dat, als ik ooit een SUV zou kopen, de garage niet in kan rijden.
Aanstaande dinsdagavond heb ik een afspraak met de bouwopzichter (hij is inmiddels op de hoogte van de situatie) waarna ik een besluit neem. Wordt dus vervolgd.

woensdag 22 augustus 2012

1.22: Hydroisolatie

Vandaag is mijn noeste arbeid van het afgelopen weekeinde (bijna) voltooid - nagenoeg alle muren zijn ingesmeerd met het grondmiddel waar ik op zaterdag mee heb staan knoeien. Helaas was er net niet genoeg, dus morgen wordt dit afgemaakt. Ongeveer de helft van de buitenkant van de fundering is inmiddels bedekt met asfaltrollen, het uiteindelijke materiaal dat het water aan de buitenkant van de funderingsmuur moet houden.





Cement154,00 zł
Isolatiemateriaal Icopal3.585,00 zł
TOTAAL80.075,01 zł

dinsdag 21 augustus 2012

1.21: Funderingsmuren (bijna) klaar

Gedurende de laatste twee dagen zijn zowel de funderingsmuren als de betonnen ring er bovenop, die de muren verankert in de funderingsvloer, voltooid. Daarnaast wordt er ook een basis gelegd op de plaats waar tijdens het volgende stadium de schoorstenen en de open haard komen te staan. Volgens Sylwek is een aparte fundering voor de open haard niet nodig, maar "als u dat wilt, doen wij dat". En inderdaad, ik wil dat, voornamelijk omdat er geen traditionele open haard komt, maar een gesloten haardsysteem met warmtedistributie via een systeem op water. Deze systemen zijn dusdanig zwaar dat een fundering hiervoor wordt aanbevolen.

Gisteren betrapte ik Sylwester op een uitvoeringsfout die gelukkig nog eenvoudig te herstellen was. De fundering voor de open haard en de bijbehorende schoorsteen (de tweede schoorsteen is voor de centrale verwarmingsketel) stonden weliswaar op de juiste plaats, alleen had hij ze omgedraaid (schoorsteen - open haard in plaats van open haard - schoorsteen). Onder begeleiding van het in Polen traditionele gevloek werd de constructie direct gecorrigeerd.

Tijdens mijn dagelijkse inspectie vandaag een verrassing: slechts 3 personen aan het werk. Tot nu toe waren er dagelijks 5 personen bezig. Sylwek's verklaring: hij wilde de resterende 2 vanmorgen ophalen, maar die bleken zonder welke aankondiging dan ook vertrokken te zijn naar het buitenland. Beter inkomen. Even had ik medelijden, daarna besefte ik dat deze aannemer een goede keuze is - hij had immers zelf ook kunnen vertrekken en zie dan maar een nieuwe aannemer te vinden die het werk afmaakt.

Tenzij hij morgen natuurlijk ook niet meer op komt dagen, maar aan een dergelijk scenario denk ik liever niet.

Foto's van gisteren:

Langzaam verrijst ook de nog ontbrekende muur, zichtbaar op as 3 van de tekening
De uitstulping aan de muur rechts is de plaats van de schoorsteen en "open" haard
 Foto's van vandaag:



Wederom heb ik het financiële verhaal wat verwaarloosd. Bij deze dus:

Huur waterpomp40,00 zł
2e voorschot op arbeidsloon fundering3.000,00 zł
Isolatiemateriaal Icopal1.580,00 zł
Zand + cement funderingsmuren1.168,00 zł
Betonblokken funderingsmuren (1)1.980,00 zł
Beton funderingsvloer (60 m³ + huur pomp)15.876,00 zł
Huur waterpomp200,00 zł
Betonblokken funderingsmuren (2)2.120,00 zł
Betonblokken funderingsmuren (3)943,80 zł
Grind, cement, staal1.029,50 zł
Grondmiddel isolatie Icopal470,00 zł
3e voorschot op arbeidsloon fundering5.000,00 zł
Cement, metalen elementen700,00 zł
TOTAAL76.336,01 zł

zaterdag 18 augustus 2012

1.20: Zelf aan de slag!

Al voordat ik begon met dit hele project had ik het voornemen om, daar waar mogelijk, zelf mee te werken aan het huis. Het mag vreemd klinken, maar zo krijg ik het gevoel dat dit ook echt óns huis wordt en niet slechts een project waar ik een hoop geld in pomp. Vandaag heb ik de eerste poging ondernomen om dit voornemen om te zetten in werkelijkheid. Een paar werkhandschoenen, een kwast, een emmer en 30 kg Siplast Primer® Szybki Grunt SBS, oftewel een chemisch goedje op basis van een biologisch afbreekbaar oplosmiddel dat gebruikt wordt als een soort grondverf. Het zorgt ervoor dat het latere isolatiemateriaal beter hecht en samen met deze laag een betere isolatie vormt om het water in de toekomst buiten te houden.


Rond een uur of twee had ik twee binnenmuren en één buitenmuur gedaan en vond ik het welletjes - deels in verband met de warmte maar vooral omdat ik gewoon geen "vent" ben. Als je dagelijks achter een bureau met een computer zit, is een hele dag buiten werken best een hele verandering. Ik verwacht dan ook dat ik mijn arm morgen de hele dag nog zal voelen.

Nog wat foto's van gisteren:

De uitsparingen tussen de muurdelen zijn inmiddels opgevuld met beton. Door midden van de betonwapening en de betonnen ring die boven op de muren komt te liggen, is de constructie verankerd in de funderingsvloer.
Bijna alle muren zijn compleet. De muur die op de tekening te zien is als as "3" is nog niet geplaatst, vermoedelijk om voldoende bewegingsruimte te houden tijdens de bouwwerkzaamheden.
Alle sporen worden zorgvuldig gewist...
Tenslotte uiteraard nog wat foto's van vandaag:


donderdag 16 augustus 2012

1.19: Donderdag metseldag

Ruim de helft van het metselwerk is gedaan. Het ging zo hard dat Sylwek om 13:00 uur al belde met de mededeling dat het eind van de voorraad betonblokken in zicht was. Ik heb dan ook direct 10 nieuwe pallets besteld, die nog dezelfde dag zijn bezorgd. Mooi om te zien hoe een tekening langzaam verandert in realiteit!

Omdat ul. Jaśminowa na de verharding een stuk hoger is komen te liggen, is vandaag ook het besluit genomen om het gehele huis op te hogen, zodat de ligging van de garage (lager dan de vloer van de begane grond) blijft kloppen met het straatniveau (en niet onderloopt na de eerste de beste regenbui). De funderingsmuren worden voorzien van een extra laag blokken, zodat het geheel zo'n 20 tot 25 centimeter hoger wordt.




dinsdag 14 augustus 2012

1.18: Begin funderingsmuren

Gisterenochtend is een begin gemaakt met de funderingsmuren. Voordat er daadwerkelijk gemetseld kon worden, moest eerst een onderlaag van hydroisolatie aangelegd worden, op de plaatsen waar vervolgens de muren worden gemetseld. Het materiaal wordt met een brander aangebracht en vormt een waterdichte laag, zodat het water zich niet zomaar omhoog kan zuigen (capillaire werking) in de betonblokken. Foto's van gisteren:



En dan... is het een kwestie van betonblokken op de juiste plaats leggen, liefst met een flinke laag specie er tussen. Elk betonblok weegt zo'n 25 kg, dus ik denk dat we wel kunnen spreken van een solide basis voor onze toekomstige woning. Foto's van vandaag:




Vandaag is er niets gebeurd. Omdat het volgens de weersverwachting het grootste deel van de dag zou regenen (die voorspelling is uitgekomen) besloot Sylwek om een dagje thuis te blijven - of liever gezegd twee dagen, want morgen is het hier een nationale feestdag. Even pauze dus...

zaterdag 11 augustus 2012

Gezocht: hond met beton aan poten



Afgelopen woensdag maakte ik al melding van werkzaamheden omtrent de verharding van ul. Jaśminowa. Indien het werktempo wordt gehandhaafd, is onze straat binnen een week ook echt een STRAAT.




En dan nog over dat flesje met munten. Volgens de Poolse traditie plaats je voor het gieten van het beton een flesje met munten tussen de betonwapening. Op deze manier krijg je een "rijk huis" en hoeven de toekomstige bewoners zich geen zorgen te maken over hun financiële reilen en zeilen. Toen ik bijna in Otwock was, kreeg ik telefoon uit Warschau: flesje vergeten! Financieel ziet er dan ook niet al te best voor ons uit..... of zou het toch allemaal maar bijgeloof zijn? :-)

vrijdag 10 augustus 2012

1.17: Funderingsvloer

Vandaag dus de grote dag. Groter dan ik had verwacht (en gehoopt). De door mij berekende 42 kubieke meter beton werden er uiteindelijk 60, bijna de helft meer dus (en dus ook de helft meer aan kosten). Het verschil tussen het beton voor de werkvloer (B15) en de funderingsvloer (B30 met een chemische toevoeging die het beton waterdicht maakt) is wel goed te zien en te voelen.

Veel hoef ik niet veel te schrijven, de foto's vertellen het verhaal wel.

Laatste blik op de betonwapening - nu écht klaar. De verticale stalen elementen vormen de bewapening van betonnen balken die op hun beurt de funderingsmuren zullen verstevigen. 
Het lijkt alsof het storten net is begonnen, maar toch is dit al de tweede wagen (elke betonwagen = 10 vierkante meter). De jongen in het zwarte hemd gebruikt een vibrator (kan ik er wat aan doen dat zo'n ding zo heet?) om het beton "in te dikken". Door het aan te trillen voorkom je dat er lege ruimtes of grote luchtbellen achterblijven.
Na de derde wagen... (foto genomen van Sławek's terras)
Met uiterste precisie wordt de betonmassa gladgestreken
Eén persoon werkt en de rest... 
Nog wat abstracte kunst!
Na de vijfde wagen...
De "finishing touch"
Rijd deze kruiwagen vol met beton door een laag vers gestort beton. Krachtoefening?
Het eindresultaat voor vandaag. Nu mag het drogen.