Chmurka heeft 2 schoorstenen nodig, hetgeen goed te zien is op de tekening die het achteraanzicht van het huis laat zien. Schoorsteen 1 dient voor de cv-ketel, schoorsteen 2 voor de "open" haard in de huiskamer. Ik schrijf "open" expres tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk een gesloten haard wordt, alleen klinkt dat wat vreemd. Een tijd geleden hebben we besloten dat we de middelste schoorsteen, voor een open haard op het terras, niet zullen bouwen. Veel extra kosten en hoe vaak ga je er serieus gebruik van maken?
Voor wat betreft schoorstenen kunnen we kiezen uit 2 opties: een (modern) schoorsteensysteem of een traditioneel gemetselde schoorsteen. Omdat een traditionele schoorsteen (in ieder geval nummer 1) vervolgens uitgerust zou moeten worden met een binnensysteem omdat er anders problemen kunnen ontstaan met het functioneren van de toekomstige verwarmingsketel, neig ik bij voorbaat naar een schoorsteensysteem. Duurder qua materiaal, sneller (en dus goedkoper) om te bouwen.
De vertegenwoordiger waar ik vanmorgen een afspraak mee had, wist mij te vertellen dat de schoorsteen in kwestie (buis met doorsnede 12 cm, lengte schoorsteen 9,33 meter) mij 4.218 złoty excl. 23% BTW zou gaan kosten. Dit zijn uiteraard enkel materiaalkosten. Na wat zoeken op internet vond ik een prijslijst van de Poolse producent NIKO. Het door hun verkochte schoorsteensysteem "Kondi" (ook voor HR ketels) kost, bij een lengte van 9 meter, 4.205,89 złoty (doorsnede 10 cm) of 4.222,56 złoty (doorsnede 14 cm). Prijzen ook hier exclusief BTW en buizen met een doorsnede van 12 cm heeft het bedrijf niet.
De tweede schoorsteen is een eenvoudigere constructie... wat bij Schiedel helaas niet betekent dat je ook minder betaalt. Een mogelijke verklaring is dat, alhoewel simpeler, de constructie van de Rondo Plus toch zwaarder is: 92 kg per strekkende meter tegen 88 kg bij de hiervoor beschreven schoorsteen. Daarnaast wordt de binnenbuis bij deze schoorsteen aan de buitenkant voorzien van een isolatielaag van glas- of steenwol, dit omdat verbrandingsgassen van een haardsysteem altijd een aanzienlijk hogere temperatuur hebben dan bij een HR ketel. De tweede schoorsteen zou bij Schiedel 4.198 złoty excl. BTW kosten, terwijl de NIKO "Uni" met een gelijke lengte en doorsnede slechts 2.826,82 złoty excl. BTW kost, oftewel zo'n 33% minder. Dit zal ik dan zeker ook nog eens ter sprake brengen bij de vertegenwoordiger; eens zien wat er nog met de prijs gedaan kan worden.
Ik ben vandaag ook een stuk wijzer geworden v.w.b. ventilatiesystemen en centrale verwarming. Wordt, gezien de tijd, vervolgd.