De timmerman en zijn assistent zijn vandaag begonnen met de montage van de trap - of liever gezegd: de afwerking van de trap. De eigenlijke constructie is tegelijkertijd met de muren aangelegd en alhoewel ruw beton er volgens sommigen modern uitziet, hou ik het toch maar bij een klassieke afwerking van eikenhout (traptredes) en mdf (de verticale delen).
Ik kreeg al heel snel in de gaten dat dit niet simpelweg een kwestie is van lijm smeren en plankje neerleggen. Hoe perfect de houten vorm waar de betonnen trap in gegoten wordt ook gemaakt is, beton gaat werken en de trap zal na het drogen nooit geheel waterpas zijn. Daarom wordt elk plankje geplaatst, zorgvuldig gecontroleerd of het geheel waterpas ligt waarna de hoogte gecorrigeerd wordt met dunne stukjes hout. Pas zodra dit perfect klopt, worden tredes vastgelijmd.
Helaas was dit dusdanig veel werk dat ik het eindeffect vandaag niet kon zien. Ondertussen was Emil ook aanwezig om te helpen met wat kleine klusjes. De tijdelijke stoppen op de waterleiding zijn vervangen, nu zitten de uiteindelijke kraantjes er op en hoeft het water niet meer telkens afgesloten te worden. Ook is hij zo vriendelijk geweest om het toilet op te hangen.
Onmiddellijk na het ophangen (en eigenlijk al ervóór) schrok ik van de hoogte. Voor mijn gevoel hangt het ding erg laag maar Emil houdt vol dat de hoogte (42 cm) de algemeen aanvaarde standaard is in Polen. Ik zal hier aan moeten wennen, want veranderen van de hoogte is nu geen optie meer. Eventueel hangen we het toilet in de badkamer boven t.z.t. een stuk hoger op.
Aan het eind wilden we het mechanisme om door te spoelen monteren. Helaas werden we hier verrast door het feit dat deze knop "verticaal" is ontworpen en dat Emil het gat in de tegels "horizontaal" gemaakt heeft. In feite geen ramp, het enige "probleem" is dat de merknaam Grohe een kwartslag gedraaid is. Desondanks wil ik eerst kijken of de spoelknop ook verkrijgbaar is als "horizontale" versie.
Dus je kunt nu niet doorspoelen? Oh jawel hoor. Het spoelsysteem werkt pneumatisch. Wanneer je op de knop drukt, wordt er lucht door een slangetje geperst en spoelt het systeem door. Het slangetje hangt nu door de opening naar buiten en als je er op blaast...
Oftewel: voorlopig is het eerst poepen, dan blazen. Ja, ik heb het uitgeprobeerd (alleen het blazen). Het werkt.
dinsdag 30 juni 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten