zondag 15 februari 2009

Bodemonderzoek

Zoals ik in mijn vorige bijdrage reeds schreef, willen we het door ons gekozen Wolkje voorzien van een kelder, waarbij nog niet zeker is of het huis geheel of gedeeltelijk onderkelderd wordt. Wat echter wél zeker is, is dat bij een dergelijke intentie een bodemonderzoek altijd noodzakelijk is. Op basis van een dergelijk rapport kan de architect en/of constructeur berekenen hoe breed en diep de fundering moet worden, wat voor vochtisolatie toegepast moet worden en of eventuele drainage rondom het pand nodig is.

Van de architect kreeg ik een telefoonnummer van een geoloog die de betreffende onderzoeken doet. Volgens hem zou het zo'n 1.000 złoty kosten. Na telefonische navraag - 1.600 złoty. Even verder gezocht. Een andere geoloog beantwoordde mijn vraag om prijsopgaaf met een wedervraag: Hebt u een factuur nodig? Proszę bardzo, een goed begin. De prijs: 900 złoty, en tja, als ik een factuur wens, dan komt er 22% BTW bij.


Kijk, mijn paaltje: Vakwerk! Steekt mooi af tegen de verse laag sneeuw, die ik overigens niet besteld had. Ik zie de expertise over de bodemsamenstelling al voor me: Eerste 10 centimeter - sneeuw.


En zo simpel is het. Beetje grond er uit en kijken wat voor samenstelling het geheel heeft, steeds een beetje dieper. En hoe onderzoekt een geoloog grond?


Door er gewoon lekker mee te kliederen.

Alhoewel de expertise uiteraard nog geschreven moet worden, wist de geoloog me wel direct te vertellen dat het lastige grond is. Zoals wel vaker voorkomt, bestaat de grond uit afwisselende klei- en zandlagen. De eerste kleilaag bevindt zich al op zo'n 1,5 meter diepte. Alhoewel niet dik, houdt deze laag wel met succes al het water tegen dat afkomstig is van neerslag. Op onderstaande foto lijkt het alsof een stukje sneeuw in het gat gevallen is. In werkelijkheid is dit de waterspiegel, die zich dus slechts 20 cm onder de grond bevindt.


Het voorlopige advies luidt dan ook om het huis niet op funderingsmuren, maar op een volledige funderingsplaat te bouwen. In de kuil wordt dan eerst een betonnen werkvloer gestort, waardoor het huis veel stabieler wordt en veel moeilijker kan verzakken. Ook zal een drainage noodzakelijk zijn om het water rondom fundering en keldermuren af te voeren, bijv. naar de nog dit jaar te verwachten riolering of anders naar een vijver in de tuin. Verder zal veel aandacht besteed moeten worden aan de isolatie van de ondergrondse delen van de woning.

Mijns inziens (maar ik ben natuurlijk geen expert) is het toevoegen van een kelder in een dergelijke situatie juist een perfect plan, omdat het huis in dat geval tenminste twee meter dieper in de grond wordt geplaatst. Het is echter wel uitermate belangrijk dat de isolatie correct uitgevoerd wordt, tenzij we natuurlijk van gedachten veranderen en een zwembad in de kelder willen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten