zondag 11 mei 2014

3.6: Keuzes maken

Wanneer je een huis bouwt, sta je als investeerder voor een eindeloze berg keuzes en dilemma's. Sommige beslissingen hebben bijzonder vergaande gevolgen en zijn ook amper of niet terug te draaien of later nog te veranderen. Vandaag: de dakpannen! Voor de fotoliefhebbers: Helaas, vandaag (bijna) alleen tekst.

Er zijn verschillende websites in Polen waar mensen die een huis aan het bouwen zijn op kunnen geven hoeveel ze betaald hebben voor bepaalde werkzaamheden. De website berekent vervolgens een gemiddeld bedrag, soms zelfs gespecificeerd per regio. Dankzij een dergelijke website weet ik inmiddels dat de prijs die de dakdekker vraagt voor zijn werkzaamheden zeer laag is. Wellicht komt dit doordat hij en zijn helpers ver van Warschau wonen?

Het spreekt voor zich dat aannemers in of rondom Warschau een hogere prijs vragen dan ergens op het platteland. Als gevolg hiervan is het in Polen de normaalste zaak van de wereld om een aannemer van 150 km verderop een huis te laten bouwen. Je huurt een container of flinke caravan, van maandag t/m vrijdag "woont" de ploeg op je kavel, in het weekend gaan ze naar huis (om te douchen). Dit is het geval bij de huidige aannemer en ook bij de toekomstige dakdekker. Toevallig komen ze ook nog eens allebei uit de regio Łuków.

De materiaalkwestie voor het dak bleek een stuk lastiger. Daar waar de muurblokken slechts een element zijn van de constructie, welke later wordt afgedekt met isolatiemateriaal (glaswol) en een pleisterlaag, vormen dakpannen de afwerkingslaag van het dak. Dit klinkt logisch, maar betekent wel dat er andere zaken komen kijken bij het maken van een keuze. Naast materiaalsoort, geschiktheid voor het huis (in het bijzonder de houten dakconstructie) en prijs gaat het uiterlijk ineens een cruciale rol spelen.

De populairste dakbedekkingen in Polen zijn dakpannen van keramiek (klei) of cement (beton), dakbedekkingen van diverse metaalsoorten of -legeringen en tenslotte elementen op basis van bitumen. Reeds bij het begin van de bouw hebben we besloten dat bij ons uitsluitend keramiek of cement een optie is.

Dit weekeinde hebben we een aantal groothandels bezocht en vooral veel vergeleken op internet. Wat zijn de voor- en nadelen van beide materialen? Zijn ze beide geschikt voor ons huis? Wat is het prijsverschil?

Het prijsverschil tussen dakpannen van keramiek en cement blijkt enorm: keramische dakpannen zijn 2 tot 6 keer zo duur als dakpannen van cement. Op zo'n moment krijg ik last van het "ons ben zuunig" gevoel. De prijs speelt bij mij zeer zeker niet altijd de belangrijkste rol bij het maken van een keuze, maar wanneer er zo'n groot prijsverschil is, ga je je afvragen of de voordelen - hoeveel het er ook zijn - opwegen tegen de hogere prijs. Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat dat het geval is.

Vervolgens: het model. De ene dakpan is de andere niet. Platte dakpannen, pannen met een vorm die meer op een golf lijkt, elementen die uit twee helften bestaan die op elkaar geplaatst moeten worden? Wij hebben gekozen voor de pan die in het Pools "esówka" heet, naar de letter S. Bijnaam: "holenderka". Maar dat is echt puur toeval.

Tenslotte: de kleur. De keuze voor keramiek betekent direct een zekere beperking in de kleuropties. Naast de traditionele rode dakpannen kan gekozen worden voor bruintinten, grijs (grafiet, antraciet) of zwart. De pannen kunnen voor het bakken voorzien zijn van een glaslaag, waardoor een zogenaamde edelengobe wordt verkregen. Voor nog meer glans wordt de gebakken dakpan voorzien van een glazuurlaag (en nogmaals gebakken). Na heel lang getwijfeld te hebben tussen bruin en grijs, heeft de laatste kleur het om meerdere redenen gewonnen. Rondom ons huis staan inmiddels drie andere huizen welke allemaal een grijs dak hebben. Bovendien is het een neutrale, dankbare kleur die eigenlijk overal bij past.

En zo komen we bij de uiteindelijke keuze. Creaton Melodie, steenkoolgrijs met edelengobe.


PS. Gisteren hebben we óók onze ramen uitgekozen, hier kom ik morgen op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten