donderdag 19 juni 2014

3.9: Folie en nóg meer hout

Na de laatste bijdrage werd het weer even stil, wat voornamelijk te maken had met enkele regenachtige dagen, waardoor de werkzaamheden van de dakdekker aan het vorige dak uitliepen. Er gebeurde dan ook zo'n twee weken helemaal niets rondom ons huis.

Afgelopen maandag is pan Krzysztof dan toch begonnen, met een ploeg van maar liefst 5 personen. Eerst worden de spantbenen bedekt met dampdoorlatend folie, zodat waterdamp uit het huis (dat zich een weg weet te banen door de later aan te brengen dampremmende laag) vrijelijk naar buiten kan en niet gaat condenseren bij de (ook later aan te brengen) thermoisolatie. Het folie wordt aan de spantbenen bevestigd met een balkje (de folielaag wordt dus vastgezet tussen het spantbeen en dit balkje), waarna deze balkjes op hun beurt worden voorzien van horizontale balkjes. Hier komen tenslotte dakpannen op te liggen.

Maar dat is niet alles! Verbindingen tussen diverse delen van het dak onderling en bijvoorbeeld tussen dak en schoorstenen moeten uiteraard waterdicht gemaakt worden. Terwijl een dak de facto niet waterdicht is (de dakpannen worden zodanig geplaatst dat het water er overheen naar de dakgoot stroomt), zou het uiteraard niet handig zijn als er tijdens een regenbui water langs de schoorsteen naar binnen sijpelt. Hiervoor is een flink aantal blikken elementen voor nodig die ook door de dakdekker worden aangelegd.

Enkele foto's van afgelopen maandag en dinsdag:






Ondertussen ben ik ijverig bezig met het mijzelf bewijzen dat ik geen twee linkerhanden heb. Inmiddels heb ik reeds op de helft van de trekplaten balken aangebracht waar vervolgens een vloer op komt te liggen. Het is wellicht niet de meest dringende vloer om af te werken maar wel de eerste die ik af kán werken zonder er een vermogen aan uit te geven. Foto's van dit project volgen as. zaterdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten