zondag 22 december 2013

Blauw en geel

1.632 YTONG-blokken (24 x 20 x 60 cm, buitenmuren)
675 SILKA-blokken (24 x 20 x 33 cm, dragende binnenmuren)
630 SILKA-blokken (12 x 20 x 33 cm, scheidingsmuren)

Oftewel: 56 pallets met muurelementen, want aangezien het een totaal ander materiaal is als steen, noem ik het liever geen stenen. De rest van de bestelling (160 pakken en 140 rollen glaswol voor de isolatie van buitenmuren en dak) wordt na 1 januari geleverd. Het geheel wordt uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk opgeslagen bij de groothandel.

Het overheidsprogramma voor individuele woningbouw (teruggaaf van het verschil tussen het hoge en lage BTW-tarief op diverse bouwmaterialen) loopt op 31 december van dit jaar af en dus wilde ik hier graag nog even van profiteren. Omdat de eerste tranche van het nieuwe krediet naar alle waarschijnlijkheid eind januari 2014 pas wordt uitbetaald, zat er dus niets anders op dan eigen middelen te investeren in producten waarvan we nu al weten dat we ze nodig hebben (en die ruimschoots van tevoren gekocht kunnen worden), want de enkele duizenden złoty's die we dankzij deze transactie terug kunnen krijgen zijn genoeg voor bijv. een gratis schoorsteen of een stuk keuken.

De bouw zal in de lente van 2014 beginnen. Alhoewel het nu prachtig weer is (je zou spontaan willen beginnen met bouwen) is het risico te groot dat er halverwege de bouw ineens een vorstperiode aanbreekt met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarnaast zijn de dagen nu erg kort en aangezien de aannemer zo'n 100 km van de bouwplaats woont, zou het redelijk zonde van zijn tijd zijn om nu te werken.

Er zijn echter nog voldoende formaliteiten om te regelen, dus zo stil als vorig jaar... zal het hier niet meer worden.

1 opmerking:

  1. Ha Arno!

    Zo te zien gaat het er volgend jaar echt van komen! Gefeliciteerd!

    Folki

    BeantwoordenVerwijderen