maandag 24 februari 2014

Grind of grint?

Vandaag weer een belangrijke dag - de hervatting van de bouw, die inmiddels alweer zo'n anderhalf jaar stilgelegen heeft. Het begin van deel 2, oftewel de voltooiing van Mała Holandia.

Het is alweer een behoorlijke poos terug dat ik voor het laatst vóór 8 uur 's morgens bij mijn kavel in Otwock was. Sylwek, de aannemer, was er al. Al snel bleek dat we vandaag niet veel meer doen dan een inspectie hoe het terrein er momenteel uitziet (modderig), is er iets gebeurd met de fundering dat een correctie vereist (de thermoisolatie is hier en daar losgelaten van de fundering en daarnaast moet de hoogte van de funderingsmuur onder de inrit van de garage nog gecorrigeerd worden) en hoe gaan we beginnen met de eerstvolgende etappe van de bouw.

Al zeer snel was ons duidelijk dat we er zonder verdere grondwerkzaamheden niet zullen komen. Alhoewel het hoogteverschil van de kavel (vergeleken met aanlendende percelen) inmiddels een stuk kleiner is, zijn we er nog lang niet en omdat mijn terrein nog altijd het laagste punt is, is het voor de hand liggend waar het water zich verzamelt. Kortom: laat de vrachtwagens met zand... "Nee, geen zand, daar schiet je niets mee op. Je kunt beter grind storten; auto's die materialen afleveren kunnen dan probleemloos je kavel oprijden en later kan het als basis dienen voor het betegelen van je inrit." De kosten zijn geschat op zo'n 2.600 złoty. Het begrote bedrag voor grondwerkzaamheden is reeds drastisch overschreden, maar dit is mijns inziens slechts het gevolg van het feit dat ik veel en veel te weinig voor deze etappe heb begroot.

Rond half negen arriveerde het mobiele toilet. 230 złoty (inclusief twee reinigingsbeurten) per maand. Er zijn ook mensen die het prima vinden dat bouwvakkers een kuil graven in je toekomstige tuin en... nou ja, laat maar. Als je voor zo'n bedrag een beetje beschaving hebt, lijkt me dat geen punt van discussie.

Morgenochtend beginnen de feitelijke werkzaamheden. Eerst wordt het grind afgeleverd en verspreid over de voorkant van de kavel, daarna worden de eerste materialen afgeleverd (hopelijk in deze volgorde). Ook komt de installateur morgen misschien langs om te kijken of hij het onderste deel van de afvoerinstallatie kan aanleggen. Voordat hij dit kan doen, zal er wel water weggepompt moeten worden uit de fundering, want omdat dit een waterdichte constructie is, zou het erg lang gaan duren voordat dit water verdampt.

PS: Ik twijfelde even tussen grind of grint. Met dank aan het Genootschap Onze Taal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten