dinsdag 8 juli 2014

4.3 / 6.3 / 8.4: Ramen gemonteerd

Vandaag was er het nodige te doen in Otwock. Allereerst heb ik het bouwproject voor onze gasinstallatie in ontvangst genomen. Dit is een metalen buis van de gasmeter naar het fornuis en de verwarmingsketel en tóch heb je er een aparte bouwvergunning voor nodig. Ik heb het bouwproject vandaag dan ook samen met de nodige formulieren ingeleverd bij de districtsautoriteiten zodat dit proces op de achtergrond doorwerkt. Vooralsnog hebben we geen haast met de gasinstallatie maar het zou zonde zijn om te moeten wachten op ambtenaren zodra de aanleg wel nodig is.

Het grootste deel van de dag stond in het teken van de montage van de bestelde ramen. Rond 10 uur en na 2 transporten waren zowel de ramen als de rolluiken afgeleverd.




Eerst worden de rolluiken aan de ramen bevestigd, waarna het geheel in de raamopening wordt geplaatst. Om het warmteverlies tussen de muren en de raamkozijnen zoveel mogelijk te beperken, wordt gebruik gemaakt van een speciale band tussen deze elementen. De lege ruimte wordt vervolgens opgevuld met een soort purschuim. De cassette waar het rolluik zich in bevindt, wordt in een later stadium afgewerkt met een pleisterlaag waardoor deze niet meer zichtbaar is.





Ik heb een deel van het folie van het keukenraam verwijderd zodat de kleur van de raamkozijnen beter zichtbaar is. De raamklinken worden later gemonteerd.





Architecten hebben af en toe de neiging om leuke dingen te ontwerpen zonder er bij na te denken óf en hoe dit gerealiseerd kan worden. Dat zoek je als investeerder maar lekker zelf uit. Het boograam van onze toekomstige studie-/werkkamer is hier een ideaal voorbeeld van. Indien het raam, net als alle overige ramen, tegen de buitenrand van de constructiemuur geplaatst zou worden, kan hij niet open! Dit is moeilijk uit te leggen zonder het te kunnen laten zien, maar het heeft te maken met een hoger deel van het raam dat dan in de knel zou komen met een lager deel van de betonnen boog boven het raam.

Op aanraden van de verkoper van de ramen is besloten dit raam (als uitzondering op alle overige ramen) niet tegen de buitenrand van de muur te plaatsen, maar een aantal centimeter naar binnen. Hiermee is het probleem in principe opgelost, alhoewel het raam nog altijd zeer voorzichtig geopend zal moeten worden. Ik was even bang dat deze afwijkende montageplaats er wat vreemd uit zou zien, maar dit bleken gelukkig onterechte zorgen. Sterker nog, als ik de bovenstaande uitleg niet geschreven zou hebben, zou het waarschijnlijk niemand opvallen...


In overleg met de leverancier van de ramen heb ik besloten het huis tevens te voorzien van twee tijdelijke deuren op de plaats van de toekomstige voordeur en de verbinding tussen de garage en de hal. De garagepoort kan pas op een later moment worden gemonteerd, nl. nadat de muren binnen zijn afgewerkt. Dankzij de tijdelijke deuren is het huis nu toch afgesloten. De uiteindelijke voordeur wordt pas veel later tijdens de bouw gemonteerd om te voorkomen dat hij beschadigd raakt door de diverse aannemers, materialen en machines die nog naar binnen moeten.


En dan wil je net wegrijden... zie je opeens een oranje spuitbus achter in de auto liggen. (...) Mooi, voldoe ik eindelijk aan artikel 47b van de wet geodesie en cartografie. Ah nee, toch niet, het is geen bordje. En er staat geen straatnaam op. Nou ja, pech gehad dan, laat de bekeuring maar komen.


Vandaag hebben we ook bezoek gehad van pani Agnieszka van Decoroom. De laatste twee weken heeft zij gewerkt aan een aantal ontwerpvoorstellen voor ons huis. Na de nodige meningsverschillen te hebben opgelost, hebben we knopen doorgehakt voor de afzonderlijke delen van ons huis. Keuken volgens ontwerp 2, huiskamer volgens ontwerp 3, badkamer... enz. Pani Agnieszka gaat dit nu in een nieuw "geconsolideerd" ontwerp gieten. Zodra wij dit goedkeuren, gaat ze aan de slag met details en een 3D-visualisatie, gevolgd door projecten voor o.a. de loodgieter en de elektrieker.

En nu:

TWEE WEKEN VAKANTIE VAN DE BOUW.
Althans... dat is wel mijn doelstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten