woensdag 2 juli 2014

3.12: Dak 100%

Vanmorgen belde de dakdekker met een bevestiging dat zijn ploeg het dak nog die middag klaar zou hebben. Wederom tijd dus om een pak bankbiljetten naar Otwock te brengen. De overbuurman raakt niet uitgepraat over mijn dak: wat een vaklui, het ziet er zo prachtig uit, uitmuntend gedaan. Nog even en ik begin te zweven.

Pas nu zien we het daadwerkelijke effect van onze gewaagde keuze om de kleur van de schoorstenen niet aan te passen aan het oppervlak van het dak. De meerderheid in Polen doet dit: rood dak, rode schoorstenen, grijs dak, grijze schoorstenen. Wij hebben gekozen voor contrast, zodat de schoorstenen qua kleur in de buurt komen van de uiteindelijke gevels - althans: dat is de bedoeling. Het was even spannend, maar nu het dak klaar is, vindt iedereen het prachtig.

Met de voltooiing van het dak heb ik een punt bereikt dat in het Pools stan surowy otwarty wordt genoemd, zoiets als open ruwbouw. De volgende "mijlpaal" is stan surowy zamknięty, oftewel gesloten ruwbouw, wanneer het huis winddicht is. Als er geen vreemde dingen gebeuren, worden as. dinsdag onze ramen, garagedeur en tijdelijke voordeur gemonteerd, waarmee deze volgende mijlpaal dus al dichtbij is.

Op onderstaande foto's is goed zichtbaar dat er nog wat details aan het dak moeten worden afgewerkt. Dit kan echter pas gedaan worden nadat de gevels afgewerkt zijn, dus er zal zeker nog een ontmoeting met pan Krzysztof volgen.




3 opmerkingen:

  1. Onder de pannen!

    Folkert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De keuze voor een afwijkende kleur van de schoorstenen vind ik een terechte. Erg mooi.

    Welk materiaal is er gekozen voor de kozijnen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over de kozijnen heb ik lang getwijfeld. Na een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen is het plastic geworden, echter wel met een op hout gelijkend folie. Dinsdag foto's als het goed is ;-)

      Verwijderen